2013. december 21., szombat

Rangok a girjasportban

Mint korábban ígértem, ebben az írásban a girjasportban használt rangokról fog szó esni. Minden nagyobb szervezet használ rangrendszert, amely az egyes versenyzők elért eredményeit rögzítik. A rendszerek kisebb-nagyobb mértékben különböznek egymástól, de alapjuk lényegében azonos: a sportolónak bizonyos súlyú girjával bizonyos mennyiségű ismétlést kell végrehajtania a rang megszerzéséhez.
Az alacsonyabb rangokat jellemzően számok jelölik fordított sorrendben: tipikusan a 4. (vagy a 3.)  rang a legalacsonyabb, az 1. a legmagasabb. Ezután jönnek a névvel jelölt kategóriák.Ezek a következők lehetnek:
- Candidate for master of sport (A sport mestere cím jelöltje)
- Master of sport (A sport mestere)
- Master of sport international class (A sport mestere nemzetközi szinten)
Ezen a szinten az elnevezések mutatnak némi varianciát, a WKC pl. World Class Master of Sport (A sport világszintű mestere) titulust használ, illetve ezt fokozza a Honored master of sport (A sport tiszteletreméltó mestere) címmel.

Mit is kell tehát tennie a sportolónak a rangokért? Mindenekelőtt el kell indulnia egy girjasport versenyen. Célszerű a produkcióját videófelvételen rögzíteni, több szövetség (pl. az IKFF és a WKC) így (ti. videón) is elfogadja a rang kiérdemlésének bizonyítékaként, ha a felvétel megfelel a követelményeknek. 
Minden ranghoz tartoznak bizonyos értékek. Egyrészt a nem mellett meghatározó a súlycsoport: értelemszerűen minél nehezebb a versenyző, annál nagyobb az elvárt teljesítmény. Ezen felül jellemzően az egyre magasabb rangok egyre nagyobb girja használatát követelik meg. Így pl. a 4. rangért 12kg-os girjával, az 1. rangért viszont már 24-essel kell a célszámokat abszolválni. Az ismétlésszámok vagy nem változnak, tehát ugyanannyit kell végezni a magasabb rangért is, éppen csak nagyobb girjával, vagy éppen emelkednek-csökkennek a különböző súlyoknál.
A számítási módokban - elsősorban a biatlon esetében - vannak bizonyos eltérések. Egyes szervezetek, pl. a WKC a szakítás esetében a gyengébb kéz teljesítményét fogadja el pontszámként, máshol, így pl. az IKFF-nél a két kéz átlagát nézik.
Fontos megjegyezni, hogy a rangok nem csupán önmagukért vannak: általában (bár ez is szervezetenként változik) egy magasabb rangban (azaz nagyobb súllyal) való versenyzéshez az eggyel lejjebb lévő rang megszerzése követelmény. Ez mintegy garatálja, hogy a versenyző felkészülten vált magasabb súlyú girjára.
Ennyi bevezetés után lássunk néhány követelményeket bemutató táblázatot:

A GSU (Girya Sport Union) férfi hosszú ciklus követelményei:



Az IKSFA (International Kettlebell Sport & Fitness Academy férfi biatlon táblázata:
 
(Megfigyelhető, hogy itt egy kicsit bonyolultabb rangrendszert találunk, amely névvel jelölt kategóriákban különböztet meg számokat 3-tól 1-ig. A számítás itt a lökések és a szakítások átlagának összegén alapszik.)

 A WKC biatlon követelményei itt találhatóak, a hosszú ciklus számai pedig itt.
Az IKFF rangtáblázata pedig innen tölthető le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése